• Over Sybren

    Ik ben schrijver. Of liever: denker. Schrijverschap begint ermee dat je anderen wat te zeggen hebt. Een meeslepend verhaal, een inzicht, een idee. Dat je ergens in je hoofd iets min of meer oorspronkelijks hebt bedacht waarover je anderen wilt vertellen. Vervolgens ga je dat uitwerken en onderbouwen met onderzoek. Al doende probeer je woorden te vinden en opeens is het echte schrijven op gang. Ik ben nieuwsgierig naar wat er in de wereld gebeurt, naar hoe andere mensen denken en leven. En soms ook naar hoe dat vroeger was. Voor een schrijver, en voor mij dus ook, zijn drie dingen belangrijk: willen, kunnen en succes. Je moet het willen: er de passie voor hebben om te vertellen. Je moet het kunnen: er het talent voor hebben en flink oefenen en investeren in een leerschool. En anderen moeten wat je schrijft willen lezen en liefst bereid zijn daarvoor te betalen. Een boek is pas af als het wordt gelezen.

    Daarnaast heb ik de zorg voor een ernstig zieke vrouw. Dat is zwaar en intensief. Ik publiceer daar zo nu en dan over. We hebben twee prachtige kinderen, drie schatten van kleinkinderen, een lieve familie en veel vrienden. Van huis uit ben ik accountant. 43 jaar in dat beroep is natuurlijk niet mis. Ik vond en vind het een heel mooi vak. Graag hield ik mijn klanten een spiegel voor. Dat doe ik nu mijn lezers en toehoorders. Ik adviseer, geef presentaties en publiceer naast mijn boeken artikelen die te maken hebben met gezondheidszorg, pensioenen, literatuur, economie en …. Venetië. Vaak met een visie op de toekomst: hoe het verder moet.

    Een druk leven dus. Maar dat past bij mijn lijfspreuk: ‘Als je iets kunt, moet je het ook doen.’ Op mijn lauweren rusten is er voor mij niet bij.

  • Waar ben ik nu mee bezig?

    Momenteel werk ik aan een aantal nieuwe boeken. Hieronder licht ik alvast een tipje van de sluier op:

    Een bundel verhalen.

    Ik heb er intussen een aantal geschreven. Ze zijn persoonlijk en me daardoor dierbaar. Maar het niveau wisselt sterk. Herschrijven of een kortere bundel uitgeven? De voorlopige titel: ‘Verhalen ter gelegenheid van…’

    Een nieuw pensioenboek

    ‘Willen we wel met pensioen?’ is aan een update toe. Er is veel gebeurd, maar de wezenlijke boodschap van het boek is nog steeds actueel. Ik wil het liefst een nieuwe versie voor gewone mensen schrijven.

    Een bundel verhalen van een aantal schrijvers over Kennemerland

    In de hoop dat de bewoners van Kennemerland dichter bij hun streek komen en minder bekende (amateur)schrijvers een lokaal podium krijgen.

    Een historische thriller

    Ik ben bezig met een verhaal over Martin Waldseemüller, die in 1507 een geweldige wereldkaart heeft gemaakt die ons voor raadsels stelt: niet alleen dat op deze kaart voor het eerst de naam Amerika voorkomt, maar ook omdat de Stille Oceaan erop staat getekend terwijl geen Europeaan zo ver was geweest. Waldseemüller gaf als toelichting dat hij een geheime bron had: ‘Geloof me nou maar: toekomstige reizigers zullen bevestigen dat het is zoals ik het heb getekend.’ Hoe kwam hij aan zijn gegevens? Waarom heeft hij later een andere kaart getekend zonder Grote Oceaan, en Amerika en Azië aan elkaar? Waarom publiceerde hij zijn kaart in Saint-Dié, een betrekkelijk kleine plaats in de Elzas? Waldseemüller heeft ook een kaart gemaakt die bij de polen uitliep in punten: je zou hem kunnen uitknippen en als een globe in elkaar kunnen plakken. Ik kan uren naar zo ’n kaart kijken, en hem vergelijken met moderne kaarten.

    Dementie

    Ik hoop dat ik mijn ervaringen als mantelzorger ooit kan verwerken in een boek. Voor mij is wat me thuis is overkomen spannender dan wat ook, maar hoe breng ik dat over bij de lezer? Het materiaal heb ik in de vorm van uitgebreide dagboeken, maar de vorm ontglipt me. En misschien is het veel te dichtbij.

  • Links

    Hieronder vind je een weergave van personen of instellingen die ik interessant vind. Met sommige heb ik een zakelijke relatie, met andere is het vriendschappelijk of iets daar tussenin. Deze lijst is nog zeker niet volledig. Als je denkt dat je ontbreekt op de lijst zie ik graag een mailtje tegemoet.

    Uitgeverij

    Literatuur

    Cultuur

    Maatschappelijk

    Schrijvers/Collega's

    Fotografie

    Website

  • Biografie Sybren Kalkman

    Van 1961 tot 2005, mijn hele beroepsleven, was ik werkzaam als accountant, de laatste dertig jaar als partner bij KPMG. Het was en is een mooi vak, dat sterk is veranderd , maar in de essentie hetzelfde is gebleven: het gaat om het controleren van de jaarrekeningen van grote en kleine klanten. Met daarnaast veel advies. Mijn specialisatie: de financiële sector (verzekeringen en pensioenen). Naast internationale klanten had ik er ook veel in het Amsterdamse culturele wereldje. Ik deed er veel naast: bijvoorbeeld voor het Human Resources Committee van KPMG International en voor het NIVRA, nu de NBA, de beroepsorganisatie van registeraccountants. En steeds had ik er wel een maatschappelijke functie bij. Bestuurswerk is uitdagend, ik kom er de meest geweldige mensen tegen, het is maatschappelijk belangrijk.

    Na mijn uittreden bij KPMG ben ik fulltime bezig met schrijven, onderzoek, bestuurswerk, vrienden, de zorg voor mijn vrouw en het huishouden, de kinderen en kleinkinderen, mijn moeder. Zo nu en dan geef ik advies, een presentatie of een cursus. Het is een druk leven. Ik vind dat de meeste mensen het gezondst en het meest alert blijven als ze hun blijvende 'welverdiende rust' opschuiven tot ver na hun honderdste. 

     

    Geboortedatum 27 februari 1944
    Geboorteplaats Amsterdam
    Woonplaats Aerdenhout
    Burgerlijke staat Getrouwd, twee kinderen, drie kleinkinderen
    Opleiding Registeraccountant
    Beroep Schrijver (fictie en non-fictie), huisman, bestuurder van maatschappelijke instellingen, accountant en adviseur
    Favoriete boek

    Ik sta nu al een uur voor mijn boekenkast en kan niet kiezen. Vijf schrijvers: Tolstoj, Tsjechow, Philip Roth, John le Carré en modern: Dave Eggers

    Inspiratiebron

    Als je iets kunt moet je het ook doen. Op je lauweren rusten is er niet bij
    Hobby's Nadenken, lezen, schrijven, reizen, skiën, gitaar spelen, kleinkinderen
    Favoriete muziek Klassiek gitaar, Bach, Miles Davis, het elf minuten durende El Mar van George Benson
    Favoriete film

    Ik kijk heel weinig naar film. Ik vind ze vaak te donker, te extreem en te lawaaiig. Ze laten te weinig aan de verbeelding over en ’s nachts kan ik ze moeilijk loslaten.

     

    Favoriete historische Thrillers

    Umberto Eco, De naam van de Roos

    De serie van C.J. Samsom rond Hendrik VIII in Engeland, met Shardlake als hoofdpersoon

    Boeken van Philip Kerr rond Bernie Gunther, die speelt rond WOII

    In Nederland: Tomas Ross, Simone van der Vlugt

     

     

     

  • Uitgangspunten van de schrijver

    • Het verhaal staat voorop, wat er gebeurt, moet spannend en interessant zijn. Een duidelijk conflict met tegenstellingen tussen de hoofdpersonen. 
    • Ik probeer op grond van research een eigen, liefst verrassende visie op het gebeuren te hebben.
    • Er moet iets van ontwikkeling in het verhaal zitten: de hoofdpersonen komen er anders uit dan ze er in gaan.
    • Veel aandacht voor de maatschappelijke achtergrond en de ontwikkelingen daarin. Die spelen een grote rol in het plot en hebben grote invloed op de keuzes die de hoofdpersonen maken. 

     

    In een goed verhaal zitten lagen: wat de lezer ondergaat is niet alleen wat er gebeurt, maar ook wat hij verwacht, hoe hij wordt verrast, hoe hij van de ene naar de andere emotie wordt gebracht, hoe die emoties elkaar afwisselen, hoe het boek de lezer raakt. De wijze waarop de taal wordt gebruikt is daarbij belangrijk. Vraag me niet of mijn boeken ‘literair’ zijn: etiketten moeten anderen maar plakken.

    Een mooie uitspraak van Samuel Johnson: ‘Meneer, alleen een oen schrijft ooit voor iets anders dan geld.’ Zo’n oen ben ik. Waarbij ik wel zeg dat het schrijfproces pas af is als je boek met zo veel plezier door anderen wordt gelezen dat ze bereid zijn daarvoor te betalen.

  • Recensies van Struikelbank

    Het juryrapport van de Haarlemse Debuutprijs 2011
    Sybren Kalkman doet wat hij kan: goed schrijven, een spannend verhaal opbouwen en veel feitelijke informatie geven. Gezien de financiële crisis is zijn verhaal er een dat ertoe doet. De jury heeft zijn roman met plezier gelezen.’

    Felix Rottenberg
    ‘Sybren is een zachtaardig mens, maar observeert vlijmscherp.’

    F.W. Vlotman, emeritus hoogleraar Management Accounting
    ‘Wat een fantasierijk boek! Financieel-economische zaken legt u helder uit. Qua accounting is een en ander zelfs controleerbaar en juist. Kortom, uw boek Struikelbank heb ik met veel plezier gelezen.’

    Heiko Jessayan (Financieel Dagblad)
    ‘Struikelbank is behalve een financiële ook een moralistische thriller, alsof de auteur alsnog wil afrekenen met de Gordon Gekko’s die in Nederland nog altijd vrijuit gaan.’ en ‘hybris (hoogmoed) behoort geblust te worden, nog veel meer dan een uitslaande brand.’

"Sybren Kalkman doet wat hij kan: goed schrijven, een spannend verhaal opbouwen en veel feitelijke informatie geven."

Juryrapport Struikelbank